Sähköpostipalvelut, kuten Gmail ja Yahoo!, taistelevat jatkuvasti sen kanssa, miten saavat pidettyä roskapostin pois käyttäjiensä sähköpostilaatikoista. Spämmin ja huijausviestien määrä ei ole varsinaisesti vähentymässä, joten tarvitaan entistä määrätietoisempia toimenpiteitä.
Gmail ja Yahoo! ottivat helmikuussa 2024 käyttöön joukon uusia vaatimuksia, joita sähköpostia lähettävien tahojen tulee noudattaa. Nämä vaatimuksen pannaan täytäntöön vaiheittain, mutta viimeistään nyt on aika varmistaa, että pelaat näiden sääntöjen mukaan. Muuten lähettämäsi sähköpostit luokitellaan koko ajan todennäköisemmin spämmiksi eivätkä ne koskaan tavoita vastaanottajaansa.
Miksi Gmail ja Yahoo muuttavat nyt pelisääntöjä?
Näissä vaatimuksissa ei sinänsä ole mitään uutta, sillä ne ovat olleet jo vuosien ajan parhaita käytäntöjä. Ongelmana on vain se, että suurin osa sähköpostimarkkinoijista ei ole näistä kuullutkaan tai ovat viitanneet kintaalla sähköpostien turvallisuudelle.
Tämä on suuri ongelma. Jos lähettäjät eivät autentikoi sähköpostiviestejään asianmukaisesti, he tekevät epämääräisten toimijoiden työn uskomattoman helpoksi. Nämä tahot voivat helposti esittää lähettävänsä sähköpostia sinun domainistasi. Tämä vahingoittaa lähetysmaineesi ja lopulta sinunkin lähettämäsi sähköpostit jäävät saapumasta perille.
Gmailiin ja Yahoon tavoitteena on suojata käyttäjiään roskapostilta ja ei-toivotuilta sähköposteilta, mutta jos lähettäjät eivät turvaa järjestelmiään kunnolla ja jättävät oven auki hyväksikäytölle, tehtävä on huomattavasti vaikeampi. Siksi Gmail ja Yahoo päättivät, että asianmukainen sähköpostin todentaminen ja parhaiden lähetyskäytäntöjen noudattaminen eivät ole enää vain mukava lisä. Jos haluat varmistaa, että sähköpostisi jatkavat matkaansa vastaanottajan sähköpostilaatikkoon, sinun on noudatettava parhaita käytäntöjä sähköpostin todentamisessa ja roskapostin estämisessä.
Tämä tarkoittaa käytännössä seuraavaa:
- Aseta SPF, DKIM ja DMARC autentikaatio domainillesi
- Pidä spämmiksi merkkaaminen (spam rate) alle 0,3 %
- Lisää aina "poistu listalta" linkki
- Älä vääristele sähköpostin lähettäjän sähköpostiosoitetta
Aseta SPF, DKIM ja DMARC autentikaatio domainillesi
Jos nämä lyhenteet ovat sinulle hepreaa, niin voit tilata näiden konfiguroinnin meiltä. Jos haluat tietää, mitä nämä tarkoittavat, niin tässä tarkemmin:
DomainKeys Identified Mail (DKIM) ja Sender Policy Framework (SPF) ovat kaksi perustavaa laatua olevaa sähköpostin todennuksen muotoa. DKIM käyttää salausta sähköpostin allekirjoittamiseen ja varmentamiseen. Tällä varmistetaan, ettei sähköpostia ole muokattu matkalla. SPF:n avulla voit luetella kaikki IP-osoitteet, joilla on lupa lähettää sähköpostia verkkotunnuksesi puolesta.
DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) on standardi, joka perustuu SPF:ään ja DKIM:iin. DMARC välittää sähköpostipalvelujen tarjoajille käytännöt, joiden avulla ne tietävät, mitä niiden pitäisi tehdä, kun ne saavat sähköpostiviestin, joka ei läpäise SPF- tai DKIM-tarkistusta ja joka väittää olevansa peräisin verkkotunnukseltasi.
Näin testaat, ovatko asetukset kunnossa
SPF
Testaa tästä, onko verkkotunnuksesi SPF kunnossa »
DKIM
Testaa tästä, onko verkkotunnuksesi DKIM kunnossa »
DMARC
Testaa tästä, onko verkkotunnuksesi DMARC kunnossa »
Kun tulos näyttää vihreää, niin kaikki on ok. Jos haluat nähdä, miltä oikein asetettu DMARC näyttää, niin kokeile syöttää domain-kenttään campwire.com verkkotunnus.
Pidä spämmiksi merkkaaminen (spam rate) alle 0,3 %
Sähköpostin lähettäjänä sinun tulee pitää huoli siitä, että alle 0,3 % vastaanottajista merkkaa lähettämäsi viestit roskapostiksi. Ideaalitilanteessa tämä olisi aina 0 %, mutta jos sähköpostilistasi on yhtään isompi, mahtuu joukkoon aina silloin tällöin joku, joka on unohtanut joskus liittyneensä listallesi ja pitää yksittäistä sähköpostiviestiäsi spämminä.
Gmail-käyttäjien osalta näet tämän prosenttiosuuden Gmail Postmaster työkaluista. Sieltä näet myös muuta arvokasta tietoa, kuten oman verkkotunnuksesi maineen.
Lisää aina “poistu listalta” linkki
Sähköpostilistalta tulee aina voida poistua yhtä linkkiä klikkaamalla. Tyypillisesti tämä linkki on sähköpostin lopussa.
Voit ehkä ajatella, että teet listalta poistumisen työlääksi, ettei kukaan vastaanottajista siltä poistuisi. Näin ei kuitenkaan kannata ajatella, sillä…
Jos vastaanottaja ei halua sinulta enää sähköpostia, niin on hänen oikeutensa lopettaa viestien vastaanottaminen. Jos sähköpostilistalta poistuminen on tehty vaikeaksi, niin moni merkkaa viestin spämmiksi. Tällöin edellisen kohdan “spam rate” voi nousta toivottua korkeammaksi ja sähköpostisi eivät tavoita jatkossa heitäkään, jotka ne mielellään lukisivat.
Hyvänä uutisena on se, että kaikki suosittelun arvoiset sähköpostimarkkinointipalvelut (Kuten esim. Convertkit tai ActiveCampaign) lisäävät nämä automaattisesti mukaan lähettämiisi uutiskirjeisiin.
Älä vääristele sähköpostin lähettäjän osoitetta
Jotkut sähköpostipalvelut mahdollistavat sen, että voit laittaa lähettäjän sähköpostiosoitteeksi käytännössä minkä tahansa osoitteen.
Tätä ei kuitenkaan kannata, eikä saa, tehdä. Älä siis laita “From:” osoitteeksi esimerkiksi “esimerkki@gmail.com”.
Käytä lähettäjän osoitteena jotain oman domainisi sähköpostiosoitetta, esimerkiksi tyyliin “uutiset@kotisivusi.com”.
Mitä seuraavaksi?
Kolmea viimeisintä käytäntöä on teknisesti helppo noudattaa ja ne kannattaakin iskostaa mieleen.
SPF, DKIM ja DMARC ovat jonkun verran teknisempiä laittaa kuntoon, mutta varsin oleellisia sen kannalta, että sähköpostit toimitetaan jatkossakin perille.
Voit laittaa nämä itse kuntoon tai tilata sen meiltä palveluna 👉
Usein kysytyt kysymykset
Koskeeko tämä myös minua?
Nämä uudet vaatimukset koskevat kaikkia sähköpostimarkkinoijia riippumatta sähköpostilistan koosta.
Vaikka Google on maininnut 5000:n päivittäisen lähetetyn sähköpostin kriteeristä, niin he ovat myös tarkentaneet, ettei 5000 ole mikään turvaraja. Myös pienemmät sähköpostilistat tulevat kokemaan ongelmia, jos vaatimuksia ei täytetä.
Vaatimukset eivät kuitenkaan ole (ainakaan vielä) voimassa suoraan kahdenvälisessä sähköpostiviestinnässä. Nämä tuoreimmat muutokset koskevat sähköpostilistalle lähetettyjä massasähköposteja.
Mitä tapahtuu, jos jätän huomioimatta nämä vaatimukset?
Gmail ja Yahoo! alkavat estämään sähköpostien perillemenoa niiden viestien osalta, jotka eivät noudata vaatimuksia. Pahimmillaan tämä voi johtaa siihen, että kaikki verkkotunnuksestasi lähetetyt viestit blokataan. Tällöin asiakkaillesi lähettämät asiakassuhdetta koskevat viestit sekä markkinointiviestit estyvät.
Miten laitan SPF, DKIM ja DMARC -asetukset kuntoon?
Jos et ole aiemmin kuullutkaan näistä asetuksista, niin pääset todennäköisesti uppoamaan pariksi päiväksi tekniikan ihmeelliseen maailmaan. Näiden konfigurointi riippuu siitä, missä verkkotunnuksesi DNS-asetuksia hallitaan sekä siitä, mitä palvelua käytät sähköpostimarkkinoinnissa.
Jos kuitenkin haluat päästä helpolla, niin voit tilata meiltä tämän palveluna.
Lue lisää aiheesta
- Email sender guidelines FAQ (Google)
- Your 2024 guide to Google & Yahoo’s new requirements for email senders (Postmark)
- Gmail and Yahoo’s New Sender Requirements: A Closer Look (Sendgrid)
- Gmail and Yahoo’s new requirements for 2024 and what to expect (Convertkit)
- A Guide to Google and Yahoo Authentication Changes in 2024 (ActiveCampaign)
- Sähköpostilistan kerääminen, näin perustat oman uutiskirjeen
- Kasvata yleisöäsi ”lainaamalla” toisten sähköpostilistoja