Markkinatutkimus, joka säästää aikaasi ja rahaasi pitkällä juoksulla
Moni toistaa mantraa: ”Markkinatutkimus on tärkeää!” tai ”Asiakasymmärrys on tärkeää!” Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miksi nämä ovat käytännössä niin oleellisia? Markkinan ymmärtäminen auttaa useisiin konkreettisiin asioihin, kuten:
- Etkö tiedä, mistä aiheesta rakentaisit verkkokurssin? Markkinaymmärryksen avulla tiedät, minkä aiheisten kurssien kysyntä on suurinta.
- Etkö tiedä, mitä sanoisit seuraavassa artikkelissasi, videossasi tai mainoksessasi? Markkinoiden tunteminen auttaa sinua ymmärtämään, millaista sisältöä yleisösi kaipaa.
- Etkö tiedä, millä kanavilla markkinointi on tehokkainta? Ymmärtämällä, missä kohderyhmäsi viettää aikaansa, voit markkinoida juuri siellä missä hekin ovat.
Kuten huomaat, markkinoiden ymmärtäminen on perusta lähes kaikelle, mitä teet jatkossa.
Uppoudu markkinaasi
Usein markkinaan tutustuminen tapahtuu ikään kuin luonnostaan. Esimerkiksi, itse kun olen kiinnostunut verkkokurssien luomisesta ja markkinoinnista, seuraan ihan mielenkiinnosta aiheesta puhuvia ihmisiä, otan osaa alan yhteisöihin ja tilaan aiheeseen liittyviä uutiskirjeitä.
Listaa siis paikkoja/julkaisuja, joissa pääset tutustumaan markkinaasi, kuten:
- Uutiskirjeet/sähköpostilistat
- Facebook-ryhmät ja muut nettiyhteisöt
- Blogit
- Alallasi tunnetut henkilöt ja yritykset
- Youtube-kanavat
- jne.
Kun olet siellä, missä kohdeyleisösikin, opit tuntemaan ihmisiä: mistä he ovat kiinnostuneet, millaisia kysymyksiä heillä on, mitä ongelmia he haluavat ratkaista, ja mitä unelmia he haluavat toteuttaa.
Kilpailijat ja yhteistyökumppanit
Heitä kutsutaan usein ”kilpailijoiksi”, mutta oikeasti useat heistä ovat esim. potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Mahdollisista yhteistöistä puhummekin lisää myöhemmin tässä oppaassa.
Ole tietoinen kilpailijoistasi. Luo taulukko, jossa listaat kilpailijat, heidän tarjoamansa tuotteet tai palvelut ja havaintoja siitä, kuinka he näitä myyvät. Sillä tavoin pystyt vertailemaan omia tuotteitasi, brändiäsi ja viestintää heidän vastaaviinsa.
Älä kopioi kilpailijoita, vaan käytä heitä ikään kuin peilinä ymmärtääksesi markkinan tarpeita ja haluja. Voit esimerkiksi analysoida kilpailijan myyntisivun ja päätellä siitä, millaisia ongelmia, tarpeita ja toiveita sinun kohderyhmälläsi on.
Vinkki: Pyydä ChatGPT:tä analysoimaan, millaiselle ihmiselle kilpailijasi myyntisivu on kirjoitettu. Ja pyydä ChatGPT:tä päättelemään sen pohjalta sen ihmisen ongelmia, huolia, tarpeita ja haluja.
Löydä markkinarakosi
Markkinarako on käsite, joka tarkoittaa markkinassa olevaa täyttämätöntä tarvetta. Vaikka tämä saattaa kuulostaa abstraktilta, yleensä oman markkinaraon löytäminen hahmottuu viimeistään ajan ja kokemuksen myötä. Sen ei siis tarvitse olla selkeästi konkretisoitu heti alusta asti.
Voit auttaa itseäsi markkinaraon löytämisessä pohtimalla seuraavia kysymyksiä:
- Mitä ratkaisuja tai menetelmiä yleisösi on jo kokeillut? Miksi ne eivät ole toimineet heille?
- Mikä on estänyt heitä saavuttamasta tavoitteitaan?
- Mikä asia on ymmärretty markkinassa täysin väärin, ja miten asia pitäisi oikeasti tehdä?
Kohdeyleisön ymmärtäminen: Vanha ja uusi maailma
Tärkein asia, minkä voit ymmärtää kohdeyleisöstäsi on se muutos, jota he halajavat.
He haluavat pisteestä A (esim. ylipaino-ongelmasta) pisteeseen B (esim. he haluavat näyttää hyvältä häämekossaan). Tähän muutosmatkaan liittyy yleensä rykelmä ongelmia, huolia, kysymyksiä, haluja, tavoitteita ja muita tunteita. Tämän harjoituksen avulla pystyt alkamaan selvittämään niitä:
Tee kaksi listaa:
Piste A – Vanha maailma:
Tämä on se tila, mistä asiakkaasi haluaa päästä pois. Se voi olla täynnä ongelmia, pelkoja, huolia, tai yksinkertaisesti elämäntilanne, joka ei tee heitä onnelliseksi. Ymmärtämällä nämä tekijät voit rakentaa markkinointiviestinnän, joka koskettaa ihmisiä henkilökohtaisesti.
Piste B – Uusi maailma:
Tämä on se tila, johon asiakkaasi haluaa päästä. Se on täynnä unelmia, tavoitteita ja toiveita paremmasta elämästä tai "minästä". Kun tunnet nämä elementit, voit esittää verkkokurssisi sillanrakentajana vanhan ja uuden maailman välillä.
Mitä yksityiskohtaisempia ja konkreettisempia asioita listaat tässä harjoituksessa, sitä paremmin tulet ymmärtämään kohdeyleisöäsi syvällä tasolla.
Asiakasymmärrys: Kysy ja kuuntele
Jos sinulla on jo asiakaskuntaa tai vähintäänkin seuraajia sosiaalisessa mediassa, he ovat korvaamaton lähde asiakasymmärrykselle.
Yksi tapa saada tätä tietoa on tehdä kyselyitä.
Esimerkiksi, kun joku liittyy sähköpostilistallesi, pyydä häntä vastaamaan sähköpostiisi ja vastaamaan vain yhteen kysymykseen: ”Mikä on suurin haasteesi liittyen (aiheeseen X)?” Esim. ”Kun yrität pudottaa painoa, niin mikä painonpudotuksessa on sinulle kaikkein haastavinta?”
Tämä yksinkertainen kysymys antaa sinulle arvokkaita ideoita, jota voit hyödyntää tulevissa kursseissa, sisällöissä ja markkinointimateriaaleissa.
Sisältömarkkinointi: Kuinka vedät puoleesi asiakkaita
Sisältömarkkinointi ei ole vain trendisana; se on strategia, jolla mahdollistat, että asiakkaasi löytävät sinut (ilman, että sinun tarvitsisi jahdata heitä). Mutta mitä se todella tarkoittaa?
Mitä on sisältömarkkinointi?
Sisältömarkkinointi viittaa siihen, kun julkaiset erilaisia materiaaleja – olivatpa ne artikkeleita, videoita, some-postauksia tai podcast-jaksoja.
Nämä voivat ilmestyä omilla sivuillasi tai eri alustoilla, kuten LinkedInissä, YouTubessa tai Instagramissa.
Miksi se on tärkeää?
Hyvä sisältömarkkinointi vetää puoleensa juuri ne potentiaaliset asiakkaat, jotka ovat kiinnostuneita palveluistasi tai tuotteistasi. He löytävät sinut sisältösi kautta ja alkavat seuraamaan sinua. Tämä ei ole vain yksisuuntainen liike; se luo mahdollisuuden dialogille, mikä on avain pitkäkestoiseen asiakassuhteeseen.
Seuraavat askeleet
Eikö olisi hienoa, jos voisit muuttaa nämä seuraajat maksaviksi asiakkaiksi? Avain tässä on jatkuvasti tuottaa arvokasta, relevanttia ja kiinnostavaa sisältöä. Ei pelkästään sitä, mitä sinä haluat kertoa, vaan myös sitä, mitä yleisösi haluaa kuulla.
Muista, sisältömarkkinointi ei ole pelkkä taktiikka, vaan strategia. Se on pitkäjänteistä työtä, mutta kun teet sitä oikein, se palkitsee sekä sinut että yleisösi.
Bloggaaminen (ja vaihtoehtoja perinteiselle bloggaamiselle)
Bloggaaminen on monelle tuttu käsite, mutta useimmiten se mielletään vain oman blogin perustamiseksi omille verkkosivuille. Harva kuitenkaan pysähtyy miettimään, että bloggaamista voi ajatella paljon laajemminkin. Ennen kuin uppoudumme tähän asiaan syvemmin, on hyvä kerrata, miksi perinteinen bloggaaminen ei ehkä ole paras vaihtoehto kaikille.
Haasteet perinteisessä bloggaamisessa
Yksi suurimmista haasteista oman blogin ylläpitämisessä on näkyvyyden saavuttaminen. Jos et markkinoi artikkeleitasi aktiivisesti, on todennäköistä, että ne jäävät huomaamatta.
Toisaalta, yksi blogin vahvuuksista on hakukoneiden kautta saapuva liikenne. Kun artikkelisi alkaa näkyä hyvin Googlen hakutuloksissa, voit saada säännöllistä liikennettä lähes passiivisesti, ilman jatkuvaa markkinointia. Se kuitenkin vaatii aikaa, vaivaa ja SEO-osaamista. Jos nämä seikat eivät innosta sinua, on aika miettiä vaihtoehtoja, kuten:
- Sosiaalinen bloggaaminen
- Uutiskirjeen kirjoittaminen
Katsotaan näitä yksitellen:
Sosiaalinen bloggaaminen
Sosiaalinen bloggaaminen tarkoittaa sisällön julkaisemista oman blogin sijasta suoraan sosiaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa, LinkedInissä tai Twitterissä. Näillä alustoilla sisällöilläsi on mahdollisuus lähteä leviämään orgaanisesti.
Mitä tarkoittaa orgaaninen leviäminen?
Sisällön orgaaninen leviäminen sosiaalisessa mediassa tarkoittaa sitä, että julkaisusi tai viestisi saavuttaa käyttäjiä ilman, että käytät maksullista mainontaa tai muita keinoja sen edistämiseksi. Toisin sanoen, sisältö leviää "luonnollisesti" käyttäjien jakamana. Orgaaninen leviäminen voi tapahtua esimerkiksi, kun ihmiset jakavat postauksesi, merkitsevät ystäviään kommenttikentässä tai kun postauksesi saavat paljon tykkäyksiä ja kommentteja, mikä puolestaan saa algoritmit näyttämään sen useammille ihmisille.
Orgaanisen levityksen etuna on, että se on kustannustehokasta ja voi tavoittaa ihmisiä, jotka ovat aidosti kiinnostuneita sisällöstäsi. Tämä voi johtaa korkeampaan sitoutumisasteeseen ja uskottavuuteen verrattuna maksulliseen mainontaan.
Sosiaalisen bloggaamisen edut:
- Ei tarvetta omille verkkosivuille (ainakaan aluksi)
- Sisältö voi levitä nopeasti ja tehokkaasti
- Mahdollisuus vuorovaikutukseen yleisösi kanssa
- Saat reaaliajassa palautetta (tykkäyksiä, kommentteja yms.), joiden pohjalta saat tietää, mistä asioista yleisösi on kiinnostunut eniten, ja mistä he eivät ole niin kiinnostuneita
Tulet oppimaan lisää some-markkinoinnista myöhemmin tässä oppaassa.
Uutiskirjeet
Toinen merkittävä vaihtoehto bloggaamiselle on uutiskirjeen lähettäminen. Uutiskirjeiden avulla voit tavoittaa yleisösi suoraan sähköpostin kautta, mikä on suorempi tapa tavoittaa lukijat kuin bloggaaminen.
Uutiskirjeen kirjoittamisen edut:
- Suora yhteys yleisöön
- Ei tarvetta jatkuvasti päivittää ja ylläpitää verkkosivua
- Mahdollisuus syvällisempään vuorovaikutukseen ja keskusteluun
- Sähköposti on myös tehokkain kanava verkkokurssien lanseeraamiseen ja myyntiin
Lisäksi, monilla uutiskirjealustoilla on mahdollisuus julkaista kirjeet myös verkossa, toimien käytännössä samalla tavalla kuin blogi. Näin saat parhaat puolet molemmista maailmoista.
Palaamme uutiskirjeiden maailmaan myöhemmin tässä oppaassa.
Videomarkkinointi: Näin hyödynnät sekä lyhyitä että pidempiä videoita
Videomarkkinointi on noussut yhdeksi tehokkaimmista tavoista kasvattaa omaa yleisöä. Etenkin verkkokurssien alalla, jossa tuote itsessään on usein videomuotoista sisältöä, videon merkitys korostuu entisestään.
Lyhyiden videoiden käyttäminen markkinoinnissa
Lyhytvideot ovat niitä videoita, joita näet Tiktokissa, Youtube Shortseissa ja muissa vastaavissa palveluissa. Ne ovat pystysuuntaisia ja yleensä alle minuutin mittaisia.
Tässä muutamia vinkkejä lyhytvideomarkkinointiin:
Julkaisutahti
TikTok, Instagram Reels ja muut vastaavat alustat ovat paikkoja, jossa aktiivisuus palkitaan. Menestyvät tekijät julkaisevat usein videoita joka päivä tai lähes joka päivä.
Kannattaa tekstittää
Lyhytvideot alkavat usein soimaan automaattisesti ilman ääntä. Tekstityksen lisääminen videoihin on siis suositeltavaa. Se onnistuu helposti esim. Captions-palvelun avulla, joka kirjoittaa tekstitykset ja lisää ne videoosi tekoälyn avulla.
Monikanavaisuus
Sama vertikaalivideo voidaan julkaista useissa eri paikoissa, kuten: TikTokissa, Youtube Shortseissa, Instagram Reelseissä ja Facebookissa. Palveluja, jotka automatisoivat tämän prosessin, on saatavilla, mikä lisää videoidesi näkyvyyttä huomattavasti. Itse käytämme tähän Buffer-palvelua.
YouTube
Julkaisurytmi ja laatu
Toisin kuin TikTokissa, YouTubessa menestyminen vaatii yleensä korkeampia tuotantoarvoja. Menestyneet tubettajat myös julkaisevat videoita säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa.
YouTube = Google videoiden muodossa
YouTube on itse asiassa verrattavissa Googleen; sieltä haetaan tietoa. Jos haluat saavuttaa suuremman yleisön, keskity luomaan sisältöä yleisesti haetuille avainsanoille. Näin voit saada merkittävän määrän katsojia, vaikka julkaisisitkin harvemmin.
Sähköpostilistan kasvattaminen videomarkkinoinnin avulla
Videomarkkinointi on erinomainen tapa houkutella yleisöä, mutta se ei yksinään riitä pitkäkestoisen suhteen luomiseen tai asiakkaiden saamiseen. Kannattaa siis ohjata ihmiset liittymään sähköpostilistallesi.
Toimintakehote videon lopussa
Kun olet saanut katsojan huomion ja tarjonnut hänelle arvoa, pyydä häntä liittymään sähköpostilistallesi. Tee tämä selkeällä ja yksinkertaisella kehotuksella joidenkin videoidesi lopussa tai sen videon kommenteissa. Linkin, joka johtaa laskeutumissivullesi, voit laittaa profiilisivullesi.
Ihmiset eivät liity sähköpostilistoille ilman hyvää syytä. Tarjoa jotain arvokasta vastineeksi, kuten ilmainen opas, webinaari tai alennuskoodi seuraavaa kurssiasi varten.
Podcastaaminen: Kasvata asemaasi auktoriteettina
Podcastaaminen voi olla erinomainen keino markkinoida omaa bisnestä, luoda auktoriteettia ja saada uusia asiakkaita.
Tässä vinkkejä podcastaamisessa onnistumiseen:
Tuo muita ihmisiä esiin
Podcastissasi voit esitellä menestystarinoita asiakkailtasi tai haastatella alan asiantuntijoita. Tämä ei vain luo ns. sosiaalista todistetta vaan myös auttaa rakentamaan yhteisöä ympärillesi.
Podcastin markkinointi
Käytä sosiaalista mediaa ja sähköpostilistaasi tavoittaaksesi laajemman yleisön. Tee myös yhteistyötä muiden podcastien ja vaikuttajien kanssa saadaksesi lisää näkyvyyttä.
Videopodcastit
Harkitse podcastisi kuvaamista videolle ja sen julkaisemista myös YouTubessa. Yllättävän monet ihmiset suosivat podcastien katsomista ja saattavat löytää sinut sitä kautta.
Muissa podcasteissa vierailu
Ei ole välttämätöntä, että sinulla on oma podcast saadaksesi hyötyä podcast-markkinoinnista. Voit vierailla muiden podcasteissa ja esitellä itseäsi ja tarjontaasi uudelle yleisölle.
Sosiaalisen median markkinointi
Voit kasvattaa yleisöäsi julkaisemalla säännöllisesti sisältöä sosiaalisessa mediassa.
Alustojen valinta
Jos olet jo aktiivinen jollain sosiaalisen median alustoilla, kannattaa aloittaa niistä. Tunnet jo alustan yleiset käytännöt ja tiedät, millainen sisältö saa huomiota.
Katsotaanpa joitakin suosittuja vaihtoehtoja:
- Facebook: Vaikka se ei ole enää suosittu nuorten keskuudessa, Suomessa sillä on edelleen yllättävän paljon käyttäjiä. Voit luoda monipuolista sisältöä: tekstiä, kuvia ja videoita. Orgaaninen näkyvyys on heikkoa, joten budjetti mainontaan on suositeltavaa.
- Instagram: Suosittu erityisesti visuaalisen sisällön tuottajien keskuudessa. Suosittelemme käyttämään Stories- ja Reels-ominaisuuksia, koska tällä hetkellä niissä julkaistu sisältö saa paremmin näkyvyyttä kuin tavalliset Instagram-kuvat.
- TikTok: Ei ole pelkästään nuorille tai tanssivideoille. Orgaaninen näkyvyys (eli näkyvyys, jota saat ilman maksettua mainontaa) on hyvä Tiktokissa verrattuna moniin muihin some-kanaviin. Säännöllisesti julkaistu sisältö voi saavuttaa laajan yleisön nopeastikin.
- YouTube: Laadukkaiden videoiden luominen vaatii jonkun verran investointeja kalustoon, mutta voi olla erittäin palkitsevaa.
- X (entinen Twitter): Monille Twitter on ollut tärkein kanava yleisön keräämiseen, mutta tällä hetkellä se elää myrskyisää vaihetta elämässään.
- Linkedin: Hyvä paikka tavoittaa yrittäjiä, jotka haluavat kasvattaa yritystään, ja ammattilaisia, jotka haluavat saavuttaa menestystä urallaan.
Sisältösuunnitelma
Satunnainen postailu ei yleensä johda menestykseen. Tee suunnitelma, joka sisältää postausten aiheet, ajankohdat ja alustat. Käytä sisältökalenteria organisointiin.
Sisältösuunnitelma voi sisältää mm.
- Tavoitteet
- Kanava(t)
- Suosimasi sisältöformaatit
- Tavoiteaikataulu
- Aiheideoita sisällöille
- Brändin standardit (esim. värimaailma kuville, fontit, äänensävy jne.)
Vuorovaikutus ja yhteisön hallinta
Somessa sosiaalisuus on ei-niin-yllättäen avain menestykseen. Siitä huolimatta monet käyttävät sitä vain yksinsuuntaisena kanavana, minkä takia halusimme mainita vuorovaikutuksen tärkeydestä.
Vuorovaikutuksessa voit olla:
- Omien seuraajiesi kanssa: Vastaa kysymyksiin ja juttele seuraajiesi kanssa.
- Toimialan vaikuttajien kanssa: Verkostoituminen ja yhteistyö voivat laajentaa näkyvyyttäsi.
Postausten boostaaminen
Voit investoida hieman mainosrahaa postaustesi ”boostaamiseen”. Se auttaa saamaan lisää näkyvyyttä ja voi nopeuttaa yleisösi kasvua.
Analytiikka ja mittaaminen
Käytä alustojen tarjoamia analytiikkatyökaluja seurataksesi, kuinka postauksesi menestyvät. Lisäksi kolmannen osapuolen työkalut, kuten Buffer, tarjoavat myös arvokasta dataa.
Työkalut
Some-työkalut voi jakaa neljään kategoriaan:
- Some-postausten julkaisu: Auttaa sinua julkaisemaan sisältöä säännöllisesti eri kanavissa. Esim. Hootsuite, Buffer
- Some-analytiikka: Auttaa sinua kehittämään some-strategiaasi datan avulla. Esim. Buffer, Facebook Insights
- Some-kuuntelu: Auttaa sinua tavoittamaan ihmiset, jotka puhuvat brändistäsi tai käsittelemistäsi aiheista somessa. Esim. Mention, Brandwatch
- Sisällöntuotanto: Auttaa sinua tuottamaan some-sisältöä. Esim. Canva, Captions
Maksettu mainonta: Strategisuus ja tulosten mittaaminen ovat avain asiakasvirtaan
Mainonta on ollut meille ja monille muille verkkokurssibisneksille yksi tärkeimmistä kanavista. Se ei ole vain työkalu uusien asiakkaiden houkuttelemiseen, vaan myös keino näyttää uusia sisältöjäsi nykyisille seuraajillesi.
Meta-mainonta (Facebook ja Instagram)
Facebook-mainonnalla saa suhteellisen edullisesti kasvatettua omaa sähköpostilistaa. Sitä voi käyttää myös strategisesti kaikissa markkinoinnin vaiheissa:
- Uusien prospektien tavoittamiseen
- Omien sisältöjen mainostamiseen olemassaolevalle yleisölle
- Asiakashankintaan
3 eri kohdeyleisöä
Jokainen yleisö on erilainen ja vaatii erilaista lähestymistapaa.
1. Kylmät: Ihmiset, jotka eivät ole kuulleetkaan brändistäsi
- Lookalike-yleisöt: Tavoita ihmisiä, jotka muistuttavat nykyisiä asiakkaitasi.
- Interest-pohjainen targetointi: Käytä hakusanoja ja kiinnostuksen kohteita löytääksesi potentiaalisia asiakkaita.
2. Lämpimät: Ihmiset, jotka tuntevat brändisi
- Sähköpostilista: Voit mainostaa luomiasi sisältöjä sähköpostilistallasi oleville ihmisille integroimalla sähköpostiohjelmasi Metan mainosalustaan.
- Facebook-sivusi tai Instagram-tilisi seuraajat: Voit varmistaa, että some-postauksesi tavoittavat seuraajasi mainonnan avulla.
3. Kuumat: Ihmiset, jotka ovat lähes valmiita ostamaan tuotteesi
- Tietyt segmentit sähköpostilistallasi: Nämä ovat ihmisiä, jotka ovat jo osoittaneet ostohalukkuutta ja ovat ikään kuin parin klikkauksen päässä ostamisesta.
- Ihmiset, jotka ovat käyneet myyntisivullasi: Voit tavoittaa heidät retargeting-mainoksilla.
Mainostettavat kohteet
Oikeanlaisen sisällön valinta on yhtä tärkeää kuin yleisön tunteminen.
- Ilmaiset sisällöt, kuten Facebook-postaukset tai blogiartikkelit: Nämä ovat hyviä keinoja herättää kiinnostus ja rakentaa luottamussuhdetta.
- Liidimagneetit, eli ilmaiset oppaat tai kurssit: Nämä ovat erinomaisia välineitä sähköpostilistan kasvattamiseen.
- Maksulliset tuotteet: Tämä on lopullinen tavoite; muista, että mainonnan on johdettava tätä kohti.
Kokonaisvaltainen mainontastrategia
Paras mainontastrategia hyödyntää kaikkia edellä mainittuja yleisöjä ja mainostettavia kohteita. Aloita tunnistamalla yleisösi ja miettimällä, millaista sisältöä he arvostavat. Sitten rakenna mainontakampanja, joka kuljettaa potentiaaliset asiakkaat kylmästä lämpimään ja lopulta kuumaan yleisöön.
Google-mainonta: Näin saat asiakkaita hakukoneista
Vaikka sosiaalinen media on erinomainen tapa saavuttaa suuri yleisö, Google tavoittaa ihmiset silloin, kun he etsivät aktiivisesti tietoa tai ratkaisua ongelmaansa.
Hakusanaideoita
Hakusanojen valinta on yksi Google-mainonnan tärkeimmistä osa-alueista. Valitse hakusanat huolellisesti, sillä ne määrittävät, kuinka relevanttia liikennettä mainoksesi saavat.
- Brändisi tai tuotteesi nimi: Tämä on tavallaan itsestään selvä, mutta tärkeä. Varmista, että ihmiset, jotka etsivät brändiäsi, löytävät sen. Vaikka sivustosi sijoittuisi hyvin orgaanisesti, niin mainokset näkyvät ensimmäisinä ihmisille.
- Hakusanat, joita potentiaaliset ostajat käyttäisivät: Mieti, millaisia termejä tai kysymyksiä ihmiset saattaisivat googlata löytääkseen ratkaisun ongelmaansa.
- Parhaiden sisältöjesi hakusanat: Mieti esimerkiksi, mitä hakusanoja ihmiset käyttäisivät etsiäkseen sisältöä, jota paras blogiartikkelisi heille tarjoaa.
Vinkkejä Google-mainoksen kirjoittamiseen
- Selkeä ja houkutteleva otsikko: Käytä otsikossa hakusanaa ja tee se mahdollisimman houkuttelevaksi.
- Hyödyt ennen ominaisuuksia: Kerro ensin, mitä hyötyä kuluttaja saa tuotteestasi, ennen kuin listaat sen ominaisuuksia.
- Muista toimintakehote (CTA): Kehota ihmisiä toimimaan. Esimerkiksi ”Ilmoittaudu verkkokurssille lanseeraustarjoushintaan” tai "Ilmoittaudu ilmaiseksi".
SEO, eli hakukoneoptimointi: Avainsanoista linkkien rakentamiseen
Hakukoneoptimoinnin (SEO) avulla voit parantaa näkyvyyttäsi hakukoneissa, kuten Googlessa. Tässä käymme läpi SEO-markkinoinnin kolmea keskeistä osa-aluetta: avainsanatutkimus, sisäinen hakukoneoptimointi ja ulkoinen hakukoneoptimointi.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimuksella löydät avainsanoja, joiden pohjalta kannattaa tehdä sisältöä.
Mene Googleen ja testaile erilaisia hakusanoja
Google on hyvä aloituskohta avainsanatutkimukselle. Se tarjoaa Google Autocomplete -ominaisuuden, joka ehdottaa automaattisesti hakusanoja, kun kirjoitat jotain Google-hakukoneen hakupalkkiin.
Nämä ehdotukset perustuvat usein yleisesti haettuihin termeihin ja fraaseihin, ja voivat antaa sinulle paljon ideoita. Tässä muutama tapa, miten voit hyödyntää Google Autocomplete -ominaisuutta:
- Aloitus sanoilla tai fraaseilla: Kirjoita hakupalkkiin sana tai fraasi, joka on yleinen alallasi tai joka liittyy verkkokurssiisi. Älä paina Enteriä, vaan katso, mitä ehdotuksia Google tarjoaa.
- Monipuoliset Ideat: Kokeile erilaisia yhdistelmiä ja synonyymeja aloitussanoillesi. Tämä antaa sinulle laajemman kuvan siitä, mitä ihmiset etsivät liittyen aiheeseesi.
- Kysymysmuotoiset Avainsanat: Google Autocomplete ehdottaa usein kysymyksiä, kuten "miten X toimii?" tai "miksi Y on tärkeää?". Nämä kysymysmuotoiset avainsanat ovat erinomaisia, kun haluat tuottaa informatiivista sisältöä.
Sisäinen hakukoneoptimointi, eli on-page SEO
On-page SEO viittaa kaikkeen siihen, mitä voit tehdä omalla verkkosivustollasi parantaaksesi sen hakukonenäkyvyyttä.
Tärkeimmät vinkit omien sivujen hakukoneoptimointiin:
- Otsikot ja väliotsikot: Käytä otsikoissa avainsanoja ja tee ne houkutteleviksi sekä informatiivisiksi.
- Käytä kirjoittaessasi relevantteja avainsanoja ja -fraaseja: Vaikka nämä tulevat enimmäkseen luonnollisesti, niistä kannattaa olla silti tietoinen.
- Sisältö on kuningas: Kirjoita laadukasta, informatiivista ja ainutlaatuista sisältöä, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin. Mitä pidempään ihmiset viettävät sivustollasi, sitä paremmin ne sijoittuvat hakutuloksissa.
- Linkkaa sisäisesti: Linkkaa artikkeleistasi muihin artikkeleihisi silloin kun siihen tulee sopivia tilaisuuksia.
Ulkoinen hakukoneoptimointi, eli off-page SEO
Off-page SEO viittaa kaikkeen, mitä teet sivustosi ulkopuolella parantaaksesi sivustosi näkyvyyttä hakukoneissa.
Linkinrakennus: Avain off-page SEO:ssa
Yksi tärkeimmistä Googlen mittareista ovat linkit. Silloin kun muut sivustot linkkaavat sinun sivuillesi, se on merkki Googlelle, että näitä sivuja kannattaa sijoittaa korkeammalle hakutuloksissa. Tosin tämän mittarin merkitys on viime vuosina vähentynyt.
- Tutustu muihin alasi toimijoihin: Yhteistyö ja verkostoituminen ovat tehokkaita keinoja saada linkkejä, koska ystävät usein linkkaavat toistensa tekemiin sisältöihin mielellään.
- Tee linkkaamisen arvoisia resursseja, kuten julkaise keräämääsi dataa tai itse tekemäsi tutkimuksen tuloksia (se voi olla pienimuotoinenkin tutkimus, niin kuin ”Testasin unimaskia 7 päivän ajan”).
- Etsi verkosta resursseja, joihin linkkisi sopisi: Esimerkiksi saatat löytää artikkelin ”10 parasta resurssia telttareissua suunnitteleville” ja sinulla sattuu olemaan hyvä opas, jossa opetat telttailureissuun valmistautumista. Voit ottaa yhteyttä ko. artikkelin kirjoittajaan ja ehdottaa, että hän lisäisi linkin oppaaseesi.
Sähköpostimarkkinointi: Tehokkain kanava luottamussuhteen rakentamiseen ja verkkokurssin myyntiin
Sähköpostimarkkinointi on yllättävän useissa verkkokurssikampanjoissa se tuottavin myyntikanava. Se on myös loistava tapa pitää säännöllistä yhteyttä oman yleisön kanssa ja rakentaa luottamussuhdetta heidän kanssaan.
Katsotaan tässä muutamia sähköpostimarkkinoinnin tärkeimpiä puolia:
Uutiskirje
Uutiskirje ei ole pelkästään keino lähettää uutisia sähköpostitse, vaan se voi sisältää laajan kirjon erilaista sisältöä, kuten käytännöllisiä vinkkejä, blogipostauksia tai sosiaalisen median päivityksiä. Uutiskirjeiden lähettäminen säännöllisesti, esimerkiksi kerran viikossa tai kerran kuukaudessa, auttaa säilyttämään yhteyden yleisöön ja rakentamaan yhteisöä kurssibisneksesi ympärille.
Laskeutumissivu
Kun haluat aloittaa oman sähköpostilistan keräämisen, tarvitset laskeutumissivun.
Laskeutumissivu on sivu, jonka kautta ihmiset voivat liittyä sähköpostilistallesi.
Katso esimerkkejä laskeutumissivuista ja opi tekemään omasi tästä kattavasta oppaasta »
Lanseeraussarja
Lanseeraussarja on sarja listallesi lähettämiä sähköposteja, joiden avulla lanseeraat verkkokurssisi.
Lanseeraussarja etenee tyypillisesti näin:
- Esi-lanseeraus: "Tiiseröit" yleisöäsi, että jotain uutta on tulossa...
- Lanseerauksen aloitus: Ilmoittautuminen verkkokurssillesi aukeaa, ja ilmoitat siitä yleisöllesi innoissasi.
- Päävaihe: Myyt verkkokurssiasi eri "kulmista" mm. näyttämällä todisteita sen tehokkuudesta, vihjaamalla sen sisältämistä opeista ja kertomalla tarinoita.
- Deadline-vaihe: Annat yleisösi tietää, että nyt on viimeiset tilaisuudet ostaa, jos he haluavat ilmoittautua. Deadlinen jälkeen ilmoittautuminen sulkeutuu, hinta nousee tai tietyt bonukset eivät ole enää ole saatavilla.
Automaattiset sähköpostikampanjat
Kuvitellaanpa, että joku liittyy sähköpostilistallesi. He alkavat saada sinulta säännöllisesti arvokasta sisältöä, mikä rakentaa luottamusta sinua kohtaan. Kun lanseeraat uuden tuotteen, listalaiset alkavat saada sähköposteja, joissa kerrot uudesta kurssistasi. Koska he luottavat sinuun, he haluavat ostaa juuri sinulta.
Entäpä jos tämä kaikki tapahtuisi automaattisesti? Sinun tarvitsee vain kirjoittaa hyvät sisällöt ja lanseerausviestisarja kerran, minkä jälkeen ne lähetetään automaattisesti uusille listalle liittyneille. Tämä on kuin oma automaattinen myyntikoneesi, ja se on mahdollista sähköpostiautomaation avulla.
Tällaiset automaatio-ominaisuudet löytyvät useimmista moderneista sähköpostimarkkinointipalveluista (kuten Kitistä ja ActiveCampaignista). Ja niiden tekeminen luonnistuu tämäntyyppisen visuaalisen käyttöliittymän avulla melko helposti:
Segmentointi
Segmentointi on tehokas keino parantaa sähköpostimarkkinointisi vaikuttavuutta. Esimerkiksi, jos lähetät uusimman blogipostauksesi kaikille listallasi, mutta vain 3% klikkaa linkkiä, se tarkoittaa, että 97% ei ollut kiinnostunut tästä sisällöstä juuri nyt. Jatkuvat ei-kiinnostavat sähköpostit voivat johtaa siihen, että ihmiset lopettavat sähköpostiesi avaamisen.
Yksi keino segmentoida on rakentaa odotuslista uudelle kurssillesi. Ohjaamalla ihmiset laskeutumissivulle, jossa kerrot kurssista ja sen lanseerauspäivästä, voit kerätä segmentin, joka on erityisen kiinnostunut kurssistasi.
Analytiikka ja seuranta
On tärkeää seurata sähköpostimarkkinoinnin tehokkuutta. Tässä muutamia yleisiä mittareita:
- Avausprosentti: Kuinka suuri osa listallasi olevista ihmisistä avasi sähköpostisi. Huomaa, että tämä mittari ei ole täysin luotettava, sillä jotkin sähköpostin avaamiset voivat jäädä havaitsematta, ja jotkut avaamiset saattavat olla botteja.
- Klikkausprosentti: Kuinka suuri osa listallasi olevista ihmisistä klikkasi jotakin sähköpostissasi olevaa linkkiä. Tämä on luotettavampi mittari kuin avausprosentti, mutta ei täysin virheetön, sillä myös botit voivat klikata linkkejä.
- Klikkausprosentti avanneista: Kuinka suuri osa sähköpostisi avanneista ihmisistä klikkasi jotakin sähköpostissasi olevaa linkkiä. Tämä mittaa linkkisi kiinnostavuutta tavallaan paremmin kuin pelkkä klikkausprosentti.
- Sähköpostikontaktien määrä ja listan kasvu: Pienelläkin listalla (jossa on vaikka 100 aktiivista kontaktia) voi tehdä onnistuneet lanseerauksen. Jatkuvasti kasvava lista merkitsee myös oman bisneksen jatkuvaa kasvua.
- Konversiot: Tämä mittari riippuu sähköpostisi tavoitteesta. Jos tavoitteenasi on ohjata ihmiset tuotteesi myyntisivulle, konversioksi lasketaan jokainen tuotteen ostaminen myyntisivun kautta. Konversiot ovat merkittävämpi mittari kuin avaukset ja klikkaukset, sillä ne osoittavat sähköpostimarkkinointisi todellisen vaikuttavuuden.
Copywriting: Myyvä kirjoittaminen on yksi tärkeimmistä taidoista verkkokurssien tekijöille
Copywriting, eli myyvä kirjoittaminen, on taito, joka tähtää lukijan aktivointiin. Tavoitteena on saada heidät tekemään jotain konkreettista, kuten:
- Tilaa uutiskirje/liity sähköpostilistalle
- Lue tämä artikkeli
- Osta tämä tuote
Tätä tärkeää taitoa ei opeteta kouluissa, mutta se on tärkeää jokaiselle, joka haluaa menestyä verkkokurssialalla.
Myyntisivun kirjoittaminen
Myyntisivu on kuin tuotteesi esite: sen tulee antaa lukijalle kaikki tarvittavat tiedot ostopäätöksen tekemiseen. Siitä syystä myyntisivut ovat usein melko pitkiä. Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että jokainen lukija lukee joka sanan; tärkeintä on, että he löytävät helposti etsimänsä tiedot.
Tässä auttaa hyvä myyntisivun rakenne, joka menee näin:
- Ansaitse huomio
- Myy muutos
- Tarjoa tuote
- Taklaa vastustukset
- Konvertoi
Lisätietoja myyntisivun kirjoittamisesta löydät täältä: Näin kirjoitat verkkokurssille myyntisivun, joka tuo kauppaa – ota 5-osainen kaava talteen
Ostosivun kirjoittaminen
Myyntisivulta siirrytään ostosivulle, joka toimii kaupan kassana. Se sisältää kaikki tärkeimmät tiedot kerrattuna lyhyesti, kuten:
- Tuotteesi lupaus tiivistetysti
- Mistä osista tuotteesi koostuu listattuna
- Testimonialeja, eli asiakassuositteluita
- Tarjouksen tiedot ja ehdot, kuten takuu, verkkokurssin pääsyaika ja hinta
- Nappi, jonka kautta ostaja pääsee valitsemaan maksutavan ja ostamaan tuotteesi
Ostosivun tekeminen onnistuu helposti Campwirella.
Laskeutumissivun kirjoittaminen
Laskeutumissivulla tarkoitamme sivua, jossa tarjotaan jotain ilmaista opasta, kurssia tai muuta ”liidimagneettia”, jonka henkilö voi saada liittymällä sähköpostilistallesi.
Laskeutumissivu sisältää:
- Huomiota herättävä otsikko
- Lyhyt kuvaus ilmaisesta "liidimagneetista"
- Lomake, jonka kautta voi liittyä sähköpostilistalle
- Tekijän esittely
Tarinankerronta: Tunnetason yhteys asiakkaaseen
Tarinankerronta on yksi tehokkaimmista copywritingin muodoista, koska lukijat pystyvät samastumaan tarinoihin, ja ne vetoavat ihmisiin tunteellisella tasolla.
Yksi tärkeimmistä tarinoista on nk. Myyvä muutostarina, joka menee näin:
- Asemointisi: Osoita lyhyesti, miksi juuri sinua kannattaa kuunnella.
- Vanha maailma: Kuvaile henkilökohtaista kamppailuasi sen ongelman parissa, josta lukijakin tällä hetkellä kärsii.
- Muutoskamppailu: Kerro matkastasi kohti muutosta. Se matka on yleensä täynnä "mutkia ja kuoppia".
- Ratkaisu: Kerro, miten löysit lopulta oikean ratkaisun.
- Uusi maailma: Kuvaile elämääsi uudessa maailmassa, jossa et enää kärsi kyseisestä ongelmasta.
Kumppanuusmarkkinointi, yhteistyöt ja ”lainatut yleisöt”
Silloin kun sinulla ei ole vielä omaa yleisöä, et voi käyttää mm. sähköpostimarkkinointia tai some-markkinointia ennen kuin saat kerättyä yleisöä. Silloin voit kuitenkin hyödyntää muiden yleisöjä tekemällä yhteistyötä muiden alasi toimijoiden kanssa. Tässä muutamia ideoita yhteistöihin:
Mitä on kumppanuusmarkkinointi?
Kumppanuusmarkkinointi on markkinointitaktiikka, jossa yritykset palkitsevat kumppaneitaan heidän tuotteiden tai palveluiden suosittelusta. Kyse on siis win-win-tilanteesta: suosittelija saa palkkion ja yritys saa uusia asiakkaita.
Kuinka se toimii?
Voit luoda omalle verkkokurssillesi suositteluohjelman, jossa ihmiset saavat uniikin linkin, jota he voivat jakaa. Kun joku tekee ostoksen tämän linkin kautta, suosittelija saa palkkion. Tämä palkkio voi vaihdella, mutta yleensä se on prosenttiosuus tuotteen verojen jälkeisestä ostosummasta, tyypillisesti 20–50%.
Campwirella saat tehtyä tuotteillesi yksinkertaisen suositteluohjelman.
Lainatut yleisöt: Markkinoinnin kiertotie
Lainattujen yleisöjen konsepti tarkoittaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, joiden yleisö voisi olla kiinnostunut myös sinun tuotteistasi. Pääset ikään kuin lainaamaan heidän yleisöjään.
Kenen kanssa voit tehdä yhteistyötä?
- Somettajat: Influensserit ja bloggaajat, jotka jakavat samanlaisia intressejä, voivat olla erinomaisia yhteistyökumppaneita.
- Yritykset: Jos tuotteesi sopii hyvin yhteen toisen yrityksen tarjoaman kanssa, yhteismarkkinointi voi olla tehokasta.
- Uutiskirjeet: Jos sinulla on oma uutiskirje, voit tehdä "sähköpostivaihtareita" toisen uutiskirjetekijän kanssa, jossa molemmat osapuolet mainostavat toistensa liidimagneetteja tai tuotteita omille listoilleen.
Lue lisää lainatuista yleisöistä täältä: Kasvata yleisöäsi ”lainaamalla” toisten: Verkkokurssin myynti ilman omaa sähköpostilistaa tai some-seuraajia
Metriikat ja optimointi: Näin seuraat markkinointisi onnistumista
Metriikat eivät ole vain numeroita tai tilastoja; ne ovat päätöksentekosi kompassi. Tietäen, mitä seurata, voit optimoida toimintaasi, tunnistaa mahdollisuudet ja korjata ongelmat ennen kuin ne muuttuvat kriiseiksi.
Määrällinen data: Mittaa, mitä voidaan mitata
Määrällinen data on mitattavissa olevaa dataa. Se auttaa sinua ymmärtämään, millaiset asiat toimivat ja millaiset eivät.
Tässä muutamia esimerkkejä määrällisestä datasta:
- Sivustoanalytiikka: Mitkä ovat vieralluimmat sivusi? Kuinka kauan aikaa ihmiset viettävät niillä sivuilla?
- Sähköpostimetriikat: Klikkausprosentit, listan kasvu jne.
- Mainontametriikat: Klikkaukset, tulokset, ROI jne.
- Some-metriikat: Sitoutumiset, seuraajat, kommentit jne.
- Kampanjan metriikat: Kuinka moni ihminen liittyi kurssisi odotuslistalle? Kuinka moni osti? Kuinka paljon tuottoa tuli kustannusten jälkeen?
Laadullinen data: Ymmärrä, miksi
Määrällinen data kertoo "mitä", mutta laadullinen data kertoo "miksi". Se on usein sanallista ja perustuu ihmisten mielipiteisiin ja kokemuksiin.
- Kyselyt ja dialogit: Käytä kyselyitä saadaksesi palautetta ja aloita dialogi asiakkaan kanssa. Mitä hän kokee puutteelliseksi tai erinomaiseksi?
- Henkilökohtaiset konsultaatiot: Näissä voit syventää ymmärrystäsi asiakkaan tarpeista ja toiveista.
- Tuotteisiisi tai aiheisiisi liittyvä keskustelu: Kerää ihmisten sanomia asioita eri lähteistä (kuten somesta, yhteisöistä, sähköpostivastauksista jne.) yhteen paikkaan. Mitä he sanovat ongelmistaan, huolistaan tai toiveistaan?
Lopuksi: Näin käytät eri markkinointimenetelmiä järkevästi
Olet nyt saanut kuulla useista eri tavoista markkinoida omaa verkkokurssia.
Oman verkkokurssibisneksen markkinointia kannattaa kuitenkin katsoa kokonaisuutena, mikä itse asiassa yksinkertaistaa asioita.
Korkealta tasolta katsottuna tarvitset vain 4 eri elementtiä:
- Kanava = Miten saat kävijöitä, esim. mainonta tai some-markkinointi
- Luottamus = Miten rakennat luottamussuhteen maailmaasi astuneiden ihmisten kanssa, jotta he haluaisivat seurata sinua ja ostaa sinulta
- Konversio = Miten saat aikaiseksi kauppaa
- Tuote = Miten autat maksavia asiakkaitasi
Tätä kutsutaan Digiliikkujaksi.
Hyvä Digiliikkuja toimii kuin junan vessa – se siis tuo sinulle myyntiä ja ilahtuneita asiakkaita systemaattisesti.
Pidempään toimineet yritykset saavat tämän kuvion näyttämään turhan monimutkaiselta… Ne saattavat esimerkiksi blogata, somettaa, podcastata, kerätä sähköpostilistaa, tehdä A/B-testejä, hakukoneoptimointia, monimutkaisia ”myyntitunneleita”, mainostaa Facebookissa, Instagramissa ja Googlessa jne. jne.
Näistä pidempään netissä toimineista yrityksestä ei kuitenkaan kannata ottaa mallia, varsinkin jos nettimarkkinoinnin maailma on sinulle vielä suhteellisen vierasta aluetta.
Sinä et tarvitse sitä kaikkea sälää, mitä pidempään toimineilla digibisneksillä on!
Sen sijaan, sinua voi helpottaa tietää, että…
Yksinkertaisimmillaan tarvitset vain yhden elementin Digiliikkujan jokaisessa kohdassa, esim.
- Kanava = Facebook-mainos, joka ohjaa ihmisiä katsomaan tekemääsi videota
- Luottamus = Video, joka tarjoaa arvoa katsojilleen ja lopuksi ohjaa ihmisiä myyntisivullesi
- Konversio = Myyntisivu, joka sisältää kaiken tiedon, mitä ihmiset tarvitsevat ostopäätöksen tekemiseksi, ja jonka kautta ihmiset voivat ilmoittautua kurssillesi
- Tuote = Verkkokurssi, joka auttaa ihmisiä saamaan haluamansa muutoksen aikaiseksi elämässään
Digiliikkuja on joustava malli. Esim. kanavan kohdalla voisi olla myös Instagram-markkinointi tai hakukoneoptimointi.
Eikä yllä lueteltu kokonaisuus ole välttämättä se optimaalisin yhdistelmä sinulle – se oli vain esimerkki.
Toivottavasti tämä kuitenkin hahmotti sinulle, että verkkokurssin markkinoinnin ei tarvitse olla monimutkaista tai vaikeaa!
Kun saat pallon niin sanotusti pyörimään, oman verkkokurssibisneksen pyörittäminen on sujuvaa, merkityksellistä ja yllättävän vähän aikaa vievää hommaa.
Jos haluat apuamme oman markkinointisuunnitelmasi tekemiseen, tule mukaan Verkkokurssisytytin-haasteeseen, tai nappaa maksuton oppaamme alta. 👇