1. Mikä on verkkokurssialustan perusajatus?
Verkkokurssialustan perusideana on, että lähes kuka tahansa voi ottaa sen käyttöön ja rakentaa oman verkkokurssin. Verkkokurssialustaa voidaan kutsua myös verkkokoulutusalustaksi tai verkkovalmennusalustaksi.
Jotta palvelua voi kutsua verkkokurssialustaksi, kouluttajan on pystyttävä itse tuottamaan ja tekemään verkkokurssi sen avulla. Sama pätee myös käyttäjien hallintaan: kouluttajan pitää pystyä valitsemaan, kuka pääsee kurssille ja kuka ei.
Verkkokurssialustaa voi käyttää niin maksullisten kuin ilmaisten kurssien tekemiseen ja tarjoamiseen. Aikaisemmin oppilaitokset ajoivat verkkokurssialustojen kehitystä eteenpäin, mutta nykyisin liiketoiminta ja myytävät verkkokurssit ovat kehityksen ajureita ja liikkeelle panevia voimia.
2. Mitä verkkokurssialusta EI ole?
Verkkokurssialusta mahdollistaa verkkokurssien tekemisen. Kaikki, mitä saatetaan verkkokurssialustaksi kutsua, ei sitä välttämättä ole.
Verkkokurssialusta ei ole:
- Julkisilla verkkosivuilla kaikkien saatavilla oleva “verkkokurssi”.
- Yhden yrityksen tai organisaation sisäiseen käyttöön räätälöity oppimisratkaisu. Tämä on ohjelmistoprojekti, johon liittyy sisällöntuotantoa.
- Mainostoimiston Wordpressin päälle rakentama verkkokurssi, jota ei voi myydä.
3. Mikä on verkkokurssialustan tehtävä?
1. Verkkokurssialustan toiminnallinen tehtävä on toimittaa verkkokurssin sisältö tuottajalta kuluttajalle. Eli sen avulla kouluttaja saa siirrettyä halutun oppimateriaalin osallistujille.
2. Verkkokurssialustan liiketoiminnallinen tehtävä on mahdollistaa koulutus- tai -valmennusliiketoiminnan skaalautuvuus. Sen ansiosta verkkokursseja on mahdollista myydä ja jakaa enemmän resursseja kasvattamatta. Lisäksi alusta mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman käytön niin kurssin tekijälle kuin osallistujalle.
Huom.! Maksuliikenne ei ole pakollinen ominaisuus. Voit tehdä organisaation sisäiset koulutukset verkkokurssialustalla, eikä niistä peritä maksua. Mutta jos teet verkkokursseilla liiketoimintaa, maksuominaisuudet on hyvä olla. Käyttäjätunnuksien tekeminen ja laskujen lähettäminen käsityönä on työlästä ja aikaa vievää. Se on myös huonosti skaalautuvaa, jos tavoitteena on kasvu.
4. Mitä ominaisuuksia verkkokurssialustan pitäisi sisältää?
Verkkokurssialustan ominaisuudet voidaan jakaa kahteen, 1) pakolliset ominaisuudet ja 2) käyttökohteiden mukaan vaihtelevat ominaisuudet.
4.1. Pakolliset ominaisuudet
- Voit tehdä helposti kurssille rakenteen: moduulit ja elementit.
- Voit lisätä kurssia, koulutusta ja valmennusta tukevaa sisältöä: teksti, kuva, video, liitetiedostot ja audiotiedostot.
- Voit luoda ja noudattaa prosessia: sisällön ajastus ohjaa oppimista ja käyttöä.
- Voit hallita asiakkaita ja osallistujia: tiedät aina, kuka on milläkin kurssilla.
4.2. Valinnaiset ominaisuudet käyttökohteiden mukaan
- Myyntitoiminnot ovat laajennus. Verkkokurssialusta ei sinänsä edellytä, että sen kautta pystyy myymään.
- Jäsensivustot ovat hyödyllinen ominaisuus, koska ne mahdollistavat kuukausihinnoitteluun perustuvat jatkuvat tilaukset. Niiden avulla voi luoda tiiviitä asiakassuhteita ja rakentaa yhteisöä.
- Viestintäkanava eli kurssin vetäjän ja osallistujien välillä olisi hyvä olla joku tapa viestiä. Keskustelualueet ovat tähän yksi ratkaisu.
- Nykyisin kaikkien verkkopalveluiden (myös verkkokurssialustan) on käytännössä toimittava kaikissa päätelaitteissa. 71 % verkkokurssialustan käyttäjistä käy verkkokursseja mobiilisti.
- On suositeltavaa, että verkkokurssialusta on helppokäyttöinen sekä kurssin tekijälle että osallistujalle. Esimerkiksi oppilaitosmaailmalle tehty Moodle ei täytä nykykuluttajan vaatimustasoa.
- Monipuoliset maksutoiminnallisuudet mahdollistavat paremman palvelun. Mukana olisi hyvä olla markkina-alueen suosimat maksutavat. Näin asiakas voi maksaa haluamallaan tavalla: luottokortti, verkkopankki, mobiililompakko, laskustuspalvelu (osamaksut) ja yrityslasku.
5. Millaisia taitoja yleisimpien verkkokurssialustojen käyttö edellyttää?
Verkkokurssialustojen käytettävyydessä on paljon eroja.
1. Osa alustoista on selkeitä ja helppokäyttöisiä. Nämä ovat usein yhteen käyttötarkoitukseen keskittyneitä työkaluja, jotka tekevät tehtävänsä hyvin.
2. Osa alustoista edellyttää vähintään pitkäjänteisyyttä ja pitkää pinnaa, jotta löydät sieltä olennaiset ominaisuudet. Nämä ovat kattavia ratkaisuja, jotka pyrkivät tekemään kaiken verkkosivuista verkkokursseihin.
Tällainen laaja kokonaisuus voi olla vaikea hallita, ja lukuisten toiminnallisuuksien vuoksi kaikki ominaisuudet eivät ole välttämättä loppuun saakka hiottuja. Käyttäjän kannattaa varautua ratkomaan epäselviä tilanteita.
Huom. Joissakin verkkokurssialustoissa kaikki muutokset menevät asiakaspalvelun kautta, mikä on raskasta ja hidasta. Toisissa kaikki sisältö on helposti itse muokattavissa, vaikka verkkokurssi olisi jo käynnissä. Tämä on tärkeää, jotta voit kehittää sisältöä paremmaksi.
6. Millainen on hyvä verkkokurssialusta?
- Helppokäyttöinen ja selkeä kurssin tekijälle ja erityisesti kurssin kävijälle. Kurssin tekijälle voi olla motivaatio mennä esteistä läpi, mutta osallistujilla ei sellaista ole.
- Tukee selkeää sisällön jaottelua ja rakennetta.
- On visuaalisesti miellyttävä. Alusta heijastaa yrityksen brändiä, ja hyvännäköinen ulkoasu nostaa verkkokurssin koettua arvoa.
- Toimii kaikilla päätelaitteilla ruudun koosta riippumatta. Kaikkien laitteiden – tietokone, tabletti ja puhelin – käyttäjiä pitää pystyä miellyttämään.
- Mahdollistaa sisällön helpon ajastuksen. On tärkeää, että sisällön voi jaella haluamallaan tavalla: 1) koko ryhmä aloittaa yhtä aikaa tai 2) kurssi on ikivihreänä myynnissä eli sen voi ostaa, aloittaa ja käydä omaan tahtiin.
- Mahdollistaa automaattiset ilmoitukset kurssin kävijöille, kun uutta materiaalia on saatavilla. Näin osallistujien ei tarvitse itse selvittää, milloin uutta sisältöä on julkaistu.
- Voit helposti syöttää kurssimateriaalit, eli tekstit, kuvat, videot, ladattavat liitetiedostot ja äänitteet.
- Mahdollistaa keskustelut, kommentit ja vuorovaikutuksen kurssin vetäjän ja osallistujien välillä ja/tai kurssilaisten kesken.
- Hyvät maksuominaisuudet, jos kyseessä on myytävä kurssi. Kun maksuominaisuudet on sisäänrakennettu alustaan, koko putki myynnistä kurssin laskutukseen on automatisoitu ja täysin hallinnassasi.
7. Miten valitaan sopiva verkkokurssialusta?
Valitse omiin tarpeisiin sopiva verkkokurssialusta. Näin voit luottaa siihen, että alusta tekee juuri sen, mitä haluat.
Mieti, millaista verkkokurssialustaa tarvitset.
- Osa tarjoaa kaiken kotisivuista ja verkkokurssin tekemisestä markkinointiin saakka. Osa on erikoistunut tiettyyn toimialaan tai segmenttiin. Hyvä valintakriteeri on se, että palveluntarjoaja on fokusoitunut alustan kehittämiseen, eikä se ole sivujuonne.
Varmista, että verkkokurssialusta on helppokäyttöinen niin itselle kuin asiakkaille.
- Tee valinta oman teknisen osaamisen ja käytettävissä olevien resurssien mukaan. Muista, että käyttökokemus vaikuttaa siihen, miltä yrityksesi näyttää asiakkaan silmissä.
Tarkista, että verkkokurssialusta tukee liiketoimintamalliasi.
- Aiotko myydä verkkokursseja kerta- tai osamaksulla? Vai haluatko tarjota jäsenyysohjelmia, jotka perustuvat kuukausihinnoitteluun? Tällöin alustan pitää tukea jäsensivustoja, jotka mahdollistavat jatkuvan laskutuksen.
Selvitä, mitä verkkokurssialustoja muut käyttävät ja kysy heidän mielipiteitään.
- Monet seikat tulevat esiin vasta käytön myötä. Suosittu ja tunnettu alusta herättää luottamusta asiakkaiden keskuudessa.
Varmista, että verkkokurssialusta toimii mobiilissa ilman erillistä sovellusta.
- Yli 70 prosenttia suomalaisista käyttää verkkokursseja älypuhelimella.
Varmista, että sisältö on helposti muokattavissa.
- Näin alustan käyttö ei tule esteeksi. Saat todennäköisesti asiakkailta palautetta, jonka avulla voit kehittää kurssia heitä paremmin palvelevaksi.
Varmista, että myynti ja käyttäjätunnusten hallinta toimivat automaattisesti.
- Silloin ei tarvitse kuin silloin tällöin tarkistaa, kuinka paljon rahaa on tullut tilille.
Mieti, miten ja mille markkinoille aiot myydä ja valitse maksutavat sen pohjalta.
- Jos et tarjoa asiakkaille tuttuja maksuvaihtoehtoja, jätät rahaa pöydälle.
Selvitä, miten helposti saat apua, kun oma osaaminen ei riitä tai eteen tulee teknisiä ongelmia.
- Asiakaspalvelu on tärkeä! Tekniikan kanssa tulee monesti ongelmia, joten varmista, että et jää yksin niiden kanssa.
Hallitse riskejä eli valitse vakiintunut ja vakavarainen palveluntarjoaja, joka on huomennakin olemassa.
- Näin oma bisnes ei lähde alta pois sen takia, että alusta yhtäkkiä katoaa markkinoilta tai sen kehitys lopetetaan.
8. Vertailu: verkkokurssialustojen perustyypit
Kotimainen vai ulkomainen verkkokurssilausta?
Suomalainen verkkokurssialusta tarjoaa asiakkaillesi tutut maksutavat ja asiakaspalvelua omalla kielellä. Asiointia sujuvoittaa se, että asiakaspalvelu ymmärtää suomalaisia yrityksiä ja kotimaisia markkinoita.
Ulkomaisen verkkokurssialustan näkökulmasta Suomi on pieni kielialue ja markkina muiden joukossa, eikä saa mitään erikoiskohtelua. Suomen kielen lokalisaatiomahdollisutta ei välttämättä löydy.
Ulkomaiset vaihtoehdot eivät lähtökohtaisesti tue suomalaisia maksutapoja kuten, verkkopankkia, mobiilimaksua tai rahoituslaitosten tarjoamia osamaksuja.
9. Mitkä trendit muokkaavat verkkokurssialustoja tulevaisuudessa?
Verkkokurssialustat kehittyvät kahteen eri suuntaan.
- Osa keskittyy yhä fokusoituneempiin käyttötarkoituksiin, eli tiettyä tarvetta pyritään palvelemaan entistä paremmin.
- Isot pelurit haluavat ottaa haltuun suurempia kokonaisuuksia, ei vain verkkokursseja vaan kaiken sen ympärillä toimivan.
Lähitulevaisuudessa verkkokurssien tilauspohjainen kuukausihinnoittelu yleistyy. Verkkokurssialustoille tulee jäsenyysohjelmia ja jäsenyyssivustoja, jotka tiivistävät asiakassuhdetta ja mahdollistavat jatkuvan ja ennustettavan laskutuksen.
Tekoälyn hyödyntäminen oppimiskokemuksen parantamisessa tekee tuloaan, mutta ei vielä hetkeen Suomessa. Toistaiseksi on mahdotonta tehdä oikeasti tekoälyä hyödyntävää sovellusta, joka sopisi kaikille kotitreenivalmennuksista bisneskoulutuksiin.
Jotta tekoälystä olisi oikeasti hyötyä, sitä pitäisi soveltaa valmennuskohtaisesti tai pieneen käyttötarkoitukseen. Tällöin vastaan tulee datan pieni määrä: sitä tarvitaan paljon, jotta tekoälyä voi opettaa. Myös Suomen markkinan pieni koko ja pieni kielialue hidastavat kehitystä.
Skaalattava henkilökohtainen palvelu on nouseva trendi. Sen tavoitteena on tarjota kustannustehokkaasti kokemus, jossa kouluttaja on aina tarvittaessa kurssilaisen tukena. Tämä onnistuu jo nykyisillä työkaluilla, mutta se edellyttää valmentajan osallistumista ja aikaa. Skaalautuvuuden toteutus on teknisesti haastavaa, eikä se ole ihan vielä onnistunut, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.
10. Miten verkkokurssialusta vaikuttaa liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksiin?
Liiketoiminnan kannalta kriittinen asia on se, että verkkokurssialusta on helppokäyttöinen, selkeä ja toimintavarma. Tällöin se vapauttaa aikaasi muuhun tekemiseen. Jos asiakkaasi ei osaa käyttää alustaa tai ei tiedä, miten jokin asia tehdään, asiakaspalvelu saa vastailla kysymyksiin ruuhkaksi asti.
Verkkokurssialusta ei saa tulla tiellesi, vaan sen pitää auttaa saavuttamaan tavoitteet. On tärkeää, että alusta pystyy tekemään kaiken tarvittavan. Mutta siinä ei saa olla liikaa ominaisuuksia, jotka ohjaavat ja harhauttavat tekemään epäolennaisia asioita. Tällöin kokonaisuuden hallinta monimutkaistuu.
Verkkokurssialustan tarkoitus on tukea ja mahdollistaa liiketoiminnan kannattava kasvu vaivatta. Varmista, että alusta ei aseta rajoitteita sille, kuinka paljon asiakkaita voit ottaa tai kuinka paljon materiaalia voit tuottaa.
Ostamisen pitää olla sujuvaa. Varmista, että asiakkaillasi on valittavissa tutut maksutavat. Ulkomaiset vaihtoehdot tarjoavat maksuvaihtoehdoiksi usein vain luottokortin tai PayPalin. Esimerkiksi mobiililompakot (=mobiilimaksusovellus) ovat nykyisin Suomessa suosittuja.
Oston automatisointi on tärkeää, jottei sinun tarvitse tehdä käsityötä missään vaiheessa. Maksu, kurssille pääsy ja kuitti lähtevät automaattisesti, kun asiakas ostaa kurssin. Varmista, että rahat tilitetään nopeasti. Liiketoiminnan kannalta on merkittävää, että rahoja ei tilitetä esimerkiksi kuukauden viiveellä. Rahankiertonopeus vaikuttaa esimerkiksi maksuvalmiuteen.
Hyvä asiakaspalvelu ja tuki vaikuttaa suoraan liiketoimintaan. Mitä tahansa voi tapahtua tekniikan kanssa. Asiakaspalvelu varmistaa, että et jää yksin ongelmien kanssa. Näin saat mielenrauhaa: apua on saatavilla, jos ongelmia tulee. Voit ratkaista myös kurssilaisten ongelmat nopeammin, mikä parantaa asiakastyytyväisyyttä.
Nyt sinulla on tarvittavat tiedot sopivan verkkokurssialustan valitsemiseksi. Campwire on verkkokurssialusta, jolla teet helposti näyttäviä kursseja. Kun haluat tehdä oman verkkokurssin, kokeile Campwirea.