1. Mikä jäsenyyssivusto on?
Jäsenyyssivusto on tilausmallinen eli jatkuvalaskutteinen digituote, jolla voit auttaa asiakasta pitkäjänteisesti hänen tavoittelemassaan muutoksessa. Asiakkaan tavoittelema muutos voi olla vaikkapa parempi elämä, tehokkaampi työskentely, tai liittyminen osaksi hänelle merkityksellistä yhteisöä.
Jäsenyyssivuston avulla voit rakentaa esimerkiksi jäsenyysohjelmia, jotka tuovat tasaisesti tuloja kuukaudesta toiseen. Automaattisesti uusiutuvan tilauksen maksuväli voi olla periaatteessa mikä tahansa, mutta yleisimmät vaihtoehdot ovat kuukausi- tai vuosilaskutus.
Jäsenyysalue on paikka, jonne voit tuottaa sisältöjä, toisin sanoen koulutus- ja opetusmateriaaleja – videota, tekstiä, kuvaa, ääntä. Asiakkaat saavat sitten pääsyn näihin sisältöihin niin kauan kuin he pysyvät jäseninä.
Aiheen voit valita itse, se voi olla vaikkapa…:
- Näin kehityt päivä päivältä paremmaksi kirjoittajaksi
- Näin ylläpidät terveellisiä elämäntapoja
- Näin pidät työtehon tapissa ja stressin kurissa
- Näin saat parisuhteen uuteen loistoon ja pidät sen yllä
Jäsenyysalueen ominaisuudet mahdollistavat paljon. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä voit tehdä. Kaiken pohjana on perusominaisuudet: toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jatkuva laskutus ja haluamasi sisällön tarjoaminen asiakkaille.
2. Mitkä ovat jäsenyyssivuston hyvät puolet kouluttajalle ja valmentajalle?
Ennustettavammat ja turvallisemmat tulot
Suurin hyöty tekijälle on se, että jäsenyyssivusto tuo jatkuvia ja ennustettavia tuloja. Se on siinä mielessä turvallisempaa ja varmempaa tienaamista kuin kertalaskutteisten digituotteiden myyminen – olettaen että onnistut pitämään asiakkaasi tyytyväisinä.
Tottakai sinun tarvitsee hankkia uusia asiakkaita, mutta ei samalla hanakkuudella kuin kertalaskutteisissa verkkokursseissa.
Kun pidät asiakkaista hyvää huolta, heidän määränsä voi kasvaa tasaisesti. Tämä edellyttää, että asiakas kokee saavansa enemmän arvoa kuin, mitä maksaa. Siksi sisällön pitää olla kunnossa.
Omannäköinen ja itselle sopiva bisnesmalli
Ei ole olemassa mitään sääntöjä, millaisen jäsenyyssivuston pitäisi olla. Voit tehdä siitä täysin omannäköisesi ja omaan elämääsi sopivan. Voit tuottaa ja julkaista sisältöä sopivassa rytmissä ja palvella asiakkaita haluamallasi tavalla.
Jos materiaalin tekeminen joka viikko on liikaa, julkaise sitä kerran kuukaudessa. Asiakkaiden palvelemisen pitää olla itselle mieluisaa, jotta sitä jaksaa tehdä säännöllisesti ja pitkäjänteisesti.
Positiivinen paine ja henkilökohtainen kehitys
Toisaalta maksavat asiakkaat tuovat positiivisen paineen. Koska joku maksaa sisällöstä, se tulee myös tehdyksi. Tästä on suuri apu, jos sinulla on vaikeuksia tarttua toimeen. Kun julkaiset sisältöä tasaisesti, kehityt itse samalla paremmaksi kouluttajaksi tai valmentajaksi!
Sisällöntuotanto nopeasti käyntiin
Jäsenyyssivuston avulla saat sisällöntuotannon vikkelästi käyntiin. Mutta ensin tarvitsee miettiä bisneksen perusteet ja pitkän aikavälin tavoitteet, jotta pystyt perustelemaan asiakkaille, miksi heidän kannattaa sitoutua kuukausilaskutukseen.
3. Mitkä ovat jäsenyyssivuston hyvät puolet asiakkaille?
Jatkuva kuukausimaksu tarkoittaa myös jatkuvaa sitoutumista. Usein elämässä, töissä tai harrastuksissa tavoiteltava muutos on jatkuva prosessi, joka vaatii aina oman aikansa. Jäsenyyssivuston kanssa muutos on usein pysyvämpi, koska se on jatkuvasti mukana elämässä.
- Esimerkki: Myyt ensin 50 eurolla Irti sokerinhimosta -verkkokurssin, jossa on mukana 30 päivän sokerittomuushaaste. Tällaisen kurssin jälkeen asiakas helposti palaa normaaleihin kuvioihin ilman tukea ja taantuu takaisin lähtötasolleen. Sen jälkeen voit myydä samalle asiakaskunnalle pääsyn jäsenyyssivustolle, joka tarjoaa vaikkapa jatkuvasti sokerittomia reseptejä, vertaistukea ja tsemppausta.
Jäsenyyssivusto on siis jatkuva tuki muutoksessa, jonka asiakas on päättänyt tehdä. Verkkokurssi tyypillisesti kuljettaa asiakkaan pisteestä a pisteeseen b. Jäsenyysalue auttaa pitämään pisteen b tai vie vieläkin pidemmälle pisteeseen c ja d.
- Esimerkki: Myyt verkkokurssin, joka opettaa copywritingin perusteet, eli kuljettaa pisteestä a pisteeseen b. Tämän jälkeen myyt jäsenyyssivuston, jossa jatkuvasti analysoidaan hyviä copyja ja kirjoitetaan niitä itse sekä saadaan ryhmäpalautetta. Näin asiakas pääsee taidoissaan pidemmälle ja voi jatkuvasti kehittää ja parantaa omaa osaamistaan.
4. Millaista sisältöä jäsenyysalue voi tarjota?
Voit tarjota jäsenyyssivuston kautta kaikkea samaa sisältöä kuin verkkokurssienkin kautta. Viisastenkivi on tehdä sellaista sisältöä, joka saa ihmiset pysymään asiakkaina kuukaudesta toiseen.
Sopiva ratkaisu on pitkälti kiinni siitä, millaista muutosta jäsenyyssivuston avulla tavoitellaan. Useimmiten tavoite on pitkäaikaisempi ja ehkä myös pysyvämpi kuin verkkokursseilla.
Sisällön voi julkaista tiputellen pienissä osissa tai sitten tarjota kaiken kerralla “materiaalipankkina”.
- Esimerkki: Sinulla on keittiötaidot hallussa ja innostut kasvisruuasta tosissaan. Voit tarjota asiakkaillesi kuukausimaksua vastaan 100 parhaan reseptisi materiaalipankin. Tai voit julkaista joka viikko uuden reseptin, jolloin asiakkaat oppivat 52 uutta ruokaa vuoden aikana.
A: Ajankohtainen ja päivittyvä sisältö
Jäsenyyssivusto on asiakkaallesi mainio keino pysyä kärryillä häntä kiinnostavista ajankohtaisista asioista. Jatkuvasti päivittyvän sisällön ansiosta sieltä saa kätevästi uusimman tiedon. Asiakas pysyy kartalla siitä, mihin kehitys on kulkemassa ja mitä uutta tulossa.
B: Ikivihreä ja ajaton sisältö
Jäsenyyssivusto voi olla luonteeltaan myös ikivihreä. Se on siis eräänlainen materiaalipankki tai kirjasto, jonka luonteeltaan ajattoman sisällön teet kerralla valmiiksi. Sitä kautta voi kattavasti tarjota materiaalia muutoksen tekemiseen ja ongelmanratkaisuun.
A+B=C: Ajankohtaisen ja ajattoman sisällön yhdistelmä
Jäsenyyssivusto voi myös yhdistää ikivihreää ja ajankohtaista sisältöä. Siellä voi olla hyvin aikaa kestäviä videoita tai tekstejä. Sitten voit tarjota esimerkiksi ajankohtaista asiaa vaikkapa säännöllisten videopuheluiden ja niiden tallenteiden kautta jäsenille. Tai päivittää raportteja esimerkiksi taloustilanteen kehityksestä tai muusta jatkuvasti muuttuvasta tiedosta.
5. Missä muodossa sisältöä kannattaa tuottaa jäsenyyssivustoja varten?
Lähde liikkeelle siitä, mikä on sinulle tai tiimillesi luonteva sisältötyyppi, teksti, kuva, ääni, video tai livelähetys. Voit tehdä sisällön itse tai hankkia kumppanin, joka tekee sen puolestasi. Kaikkea ei tarvitse aina tehdä itse.
Sisällöntuotanto on jatkuvaa, joten tee siitä mahdollisimman helppoa. Rakenna sellainen yksinkertainen tuotantomalli, jota pystyt pyörittämään jatkuvasti. Kaiken ei tarvitse olla loppuun asti hiottua kuten ison maailman tuotannoissa. Esimerkiksi videot voivat olla lähellä sometasoa, varsinkin jos sisällön elinkaari on lyhyt.
Vaikka tuotanto on järkevä tehdä kevyesti, se ei tarkoita, että jälki saisi olla huonoa. Esimerkiksi livelähetyksissä äänen ja valaistuksen on hyvä olla kunnossa, vaikka kuvan laatu ei olisikaan aivan viimeisen päälle.
6. Miten jäsenyyssivuston kanssa kannattaa lähteä liikkeelle?
Vinkki 1: Kerää valmis asiakaskunta
Jos sinulla ei ole asiakaskuntaa entuudestaan, tee ensin verkkokurssi ja kerää sen avulla asiakkaita. Kun sinulla on valmis asiakaskunta, lanseeraa tälle porukalle jäsenyyssivusto ikään kuin jatkoksi. Jos sinulla on kirkas näkemys ja kova draivi, voit lähteä suoraan liikkeelle jäsenyyssivustolla ja onnistua. Mutta periaatteessa myynti on usein helpompaa kun on valmis asiakaskunta, joka luottaa jo sinun apuusi.
Vinkki 2: Satsaa lanseeraukseen
Voit tehdä ensilanseerauksen vain kerran, joten satsaa siihen kunnolla. Kunnon pöhinä antaa hyvän alkuvauhdin jäsenyyssivustolle. Voit tarjota esimerkiksi perustajajäsenille edullisemman hinnan. Kerro selkeästi, miksi on hyvä juttu olla ensimmäisten joukossa mukana. Hinnoittelu on yksi keino, myös bonukset voivat innostaa lähtemään mukaan. Voit esimerkiksi tarjota ekstrana valmennuspuheluiden sarjan, joka ei ole enää saatavilla myöhemmin.
Vinkki 3: Tee sisältöä varastoon
Sisältöä kannattaa tuottaa varastoon. Puskurin pitäminen helpottaa elämääsi huomattavasti. Sisällöntuotantoon jää enemmän aikaa, eikä tarvitse juosta ja reagoida niin nopeasti.
7. Mihin sudenkuoppiin jäsenyyssivuston tekijä voi langeta?
Moni ajattelee ihmisten ostavan sisältöä ja tuuppaavat sitä jatkuvalla syötöllä. Tämä on iso virhe, sillä asiakas ostaa elämäänsä helpottavaa tai parantavaa muutosta. Ei sisältöä sinänsä.
Monesti perille pääsee vähemmälläkin sisällöllä. Itse asiassa mitä vähemmän, sitä parempi. Niin asiakas kuin sisällöntuottajakin menee herkästi tukkoon, jos uutta sisältöä pukataan ulos koko ajan.
Kuukausimaksua vasten kannattaa tuottaa mahdollisimman oikea määrä sisältöä, siis se määrä, mikä mahdollistaa kehityksen tai oppimisen. Jos tietoa tulee kuin paloletkusta, siihen tukehtuu. Sisällön palastelua pienempiin osiin ja säännöllisyys toimivat paremmin. Näin oppiminen on helpompaa, samoin sisällöntuottajan elämä.
8. Mitkä ovat jäsenyyssivustojen ja verkkokurssien erot?
Jäsenyyssivustot ja verkkokurssit ovat sinänsä teknisesti aika lähellä toisiaan, mutta moni asia pitää niissä miettiä eri tavalla.
Jatkuva oppiminen vs. koulutuskokonaisuus
Jäsenyyssivusto kuljettaa kohti tavoitetta, joka on usein liikkuva maali. Se on jatkuvaa oppimista, joka auttaa pitämään muutoksen mukana arjessa tai pysymään ajan tasalla ja tarjoaa uusimmat opit.
- Esimerkki: Facebook-mainonnan jäsenyysohjelma, joka pitää jäsenet ajan tasalla siitä, mitä uutta on tulossa ja mikä toimii juuri nyt ja mikä ei.
Verkkokurssi on prosessi, jossa on tietyt vaiheet: se kuljettaa osallistujan pisteestä a pisteeseen b. Kurssi vie määränpäähän, eli opettaa jonkin asian tai auttaa saavuttamaan jonkin tavoitteen tietyssä ajassa.
- Esimerkki: Facebook-mainonnan peruskurssi, jonka suorittamisen jälkeen osallistuja osaa tehdä mainontaa itse.
Jatkuva laskutus vs. kertamaksu
Jäsenyyssivustot perustuvat jatkuvaan laskutukseen. Asiakas maksaa niin kauan kuin hän haluaa olla mukana. Laskutussykli voi olla mitä vain; viikon, kuukauden, puoli vuotta tai vuoden. Kuukausi- ja vuosimaksu ovat suosituimmat vaihtoehdot.
Verkkokurssi maksetaan tyypillisesti kertamaksulla tai lyhyehköllä osamaksulla, minkä jälkeen voi suorittaa kurssin.
Jatkuvasti kehittyvä tuote vs. valmis tuote
Jäsenyyssivuston sisältö tyypillisesti elää, kehittyy ja kasvaa ajan kuluessa. Voit muokata julkaisemaasi sisältöä ja sen formaattia sitä mukaa, kun opit palvelemaan asiakkaitasi paremmin. Asiakas ei oleta, että jäsenyyssivusto on lopullinen ja viimeistelty tuote. Siellä voi julkaista esimerkiksi uusia moduuleita, viikon vinkkejä tai kuukausittaista sisältöä.
Verkkokurssi on tyypillisemmin ostettaessa valmis tuote, mutta toki myös sen sisältöä voi jatkuvasti kehittää paremmaksi.
Alhaisempi aloitushinta vs. suurempi kertainvestointi
Jäsenyyssivustossa aloituskustannus ja kuukausihinta on alhaisempi. Maksu on jakautunut pienempiin osiin, ja ajan saatossa kokonaisuuden hinta on saman verran tai jopa enemmän kuin verkkokursseissa.
Verkkokurssi on kertainvestointina suurempi, koska kurssin koko hinta maksetaan tyypillisesti kerralla.
Pitkä kesto vs. lyhyt kesto
Jäsenyyssivustossa asiakkaat ovat mukana pidempään. Tällöin he oppivat tuntemaan toisensa ja kouluttajan, mikä mahdollistaa yhteisöjen rakentamisen ja luomisen.
Verkkokurssi kestää lyhyemmän aikaa.
9. Miten jäsenyyssivuston ja verkkokurssin voi yhdistää?
Jäsenyyssivusto ja verkkokurssit eivät ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Ne on itse asiassa järkevä yhdistää kokonaisuudeksi, jonka osat tukevat toisiaan. Tämä on mahdollista tehdä monella eri tavalla.
- Voit myydä jäsenyyssivustoa kaikille asiakkaille tai vain niille, jotka ovat aikaisemmin ostaneet verkkokurssin. Esimerkiksi jos jokin verkkokurssi on myynyt hyvin, voit rakentaa samasta aiheesta jäsenyysohjelman, jota myyt verkkokurssin käyneille.
- Voit myydä jäsenyyssivustoa ja verkkokursseja ristiin. Esimerkiksi niin, että jäsenyysalue tarjoaa perusasiat, joita sitten syvennetään yksittäisissä verkkokursseissa.
- Voit tarjota jäsenyyssivuston kautta pääsyn useampaan verkkokurssiin kerralla. Kokonaisuuden pitää olla tässä tapauksessa niin laaja, että sitä ei ole mahdollista käydä läpi ensimmäisen kuukauden aikana.
- Voit rakentaa jäsenyyssivuston sisälle miniverkkokurssin ja täydentää sitä esimerkiksi viikottaisilla livesessioilla. Voit sisällyttää jäsenyysalueisiin vaikka e-kirjan omana tuotteenaan tai antaa sen asiakkaille bonussisältönä.
Vaihtoehtojen moninaisuus on mukava seikka, koska voit tuottaa sisältöä itsellesi sopivalla tavalla. Lisäksi voit muokata kokonaisuutta joustavasti asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.
10. Mitä jäsenyyssivustojen myynnissä on otettava huomioon?
Ota myynnissä huomioon, millaista ratkaisua olet tarjoamassa asiakkaan vaivaan. Esimerkiksi jäsenyyssivusto on oikea ratkaisu liikkuvaan maaliin, eli silloin, kun tiedontarve edellyttää jatkuvaa tietojen tai osaamisen päivittämistä. Tällöin asiakaslupaus on se, että kehityt koko ajan paremmaksi, tuottavammaksi tai tehokkaammaksi.
Jäsenyyssivusto tarvitsee lanseerata samalla tavoin kuin verkkokurssi, mutta sen jälkeen on kaksi vaihtoehtoa. Jäsenyysalue voi olla koko ajan saatavilla tai sitten voi tehdä myyntieriä, jotka aukeavat valittuina ajankohtina.
Jäsenyyssivustojen hinnoittelu poikkeaa verkkokursseista. Jäsenyysalueen kuukausihinta on edullisempi kuin verkkokurssin kertamaksu.
- Esimerkki. Verkkokurssin hinta on 89 euroa. Tällöin jäsenyysohjelman kuukausihinta voisi olla 19 euroa kuussa. Jäsenyysohjelmassa verkkokurssin sisältö olisi jaettu viikko- tai kuukausitehtäviksi, joita julkaistaan pidemmän ajan kuluessa. Lisäksi julkaistaisiin uutta syventävää sisältöä. Viidessä kuukaudessa tienaat enemmän kuin verkkokurssilla: 5 x 19 €= 95 €. Kaikki, mikä tulee tämän jälkeen, on puhdasta voittoa.
Tienaa enemmän pienemmillä paineilla
Kun teet asioita oikein ja saat asiakkaat sitoutumaan, voit jäsenyyssivuston avulla tienata pitkässä juoksussa enemmän kuin verkkokursseilla. Asiakkuuden keston ansiosta teet enemmän rahaa per asiakas. Samalla omat paineesi pienentyvät, koska sinun ei tarvitse myydä suuria kertatuotteita.
Tee testi
👇Tee seuraavaksi alla oleva testi ja selvitä kannattaisiko sinun tehdä seuraavaksi verkkokurssi vai jäsenyyssivusto.