Työelämässä on käynnissä voimakas muutos, jota tekoälyn helpot sovellukset kuten ChatGPT vain kiihdyttävät. AI vähentää niin suorittavien kuin tietotyötä tekevien työpaikkoja tulevaisuudessa.
Siksi yhä useampi hankkii elantonsa freelancerina tai (kevyt)yrittäjänä, joiden ansiot kertyvät monista tulovirroista. Moni alkaa etsiä uusia tapoja tuottaa arvoa, joten yhä pienempiä ongelmia ratkaistaan teknologian ja oman osaamisen avulla.
Tätä muutosta ei kannata seurata yleisön puolelta, koska silloin putoat kelkasta. Fiksu strategia on valmistautua mullistukseen. Verkkokurssit sivubisneksenä ovat helppo ja turvallinen tapa aloittaa yrittäjäura ja samalla ansaita ekstraa.
Hyödynnä omaa tai muiden yleisöjä
Miltä se tuntuisi, jos tililläsi olisi jatkuvasti tuhat euroa ylimääräistä? Mitä kaikkea voisit tehdä? Voisit lähteä perheen kanssa lomamatkalle tai aloittaa uuden harrastuksen. Ruokakaupasta voisi huoletta valita parempia tuotteita.
Nyt voit miettiä, kumpi on todennäköisempää, se että saat tuhannen euron palkankorotuksen vai tienaat tonnin kuussa sivubisneksestä.
Satojen eurojen kuukausitienestit on tehtävissä verkkokursseilla kohtuullisella työmäärällä. Bisneksen kehittyessä tonnien tienestit ovat mahdollisia. Alkuun pääsee helposti, koska aloituskustannukset ovat alhaiset. Ja mikä parasta, kun paketoit osaamisesi ja apusi digitaaliseksi tuotteeksi, sinun ei tarvitse myydä aikaasi.
Jos sinulla on jo valmis yleisö, se vauhdittaa myyntiä. Esimerkiksi harrastukseen liittyvä blogi, sometili, yhteisö tai sähköpostilista on loistava lähtökohta. Oman yleisön kerääminen kannattaa aloittaa heti.
Entä jos ei ole valmista yleisöä?
Ei hätää, voit hyödyntää muiden yleisöjä. Etsi sellaisia blogeja, joilla on sinua kiinnostava yleisö ja tarjoudu vieraspostauksen kirjoittajaksi. Tai käy puhumassa podcastissa, jonka yleisö voisi olla kiinnostunut osaamisestasi.
Yrittäjyys opettaa hyödyllisiä taitoja
Sivutoimisen verkkokurssibisneksen käynnistäminen on turvallista, koska päätyö turvaa tulosi. Jos verkkokurssit lähtevät lentoon, sivutoimi voi jossain vaiheessa tuottaa niin paljon, että vanha ura kannattaa hylätä ja hypätä uuteen.
Viimeistään silloin, kun yritystoiminnan tuotot ylittävät palkkatyöstä saatavat ansiot, moni miettii, laittaisiko kaikki paukut verkkokursseihin. Monelle on käynyt niin, että sivutoimi jo johtanut kokonaan uuteen uraan.
Kun toimeentulo ei ole kiinni sivubisneksestä, se mahdollistaa pitkän kiitoradan. Ensimmäisestä päivästä lähtien ei tarvitse tienata saman verran kuin palkkatyöstä. Sivuhommaa voi jopa ajatella kivana harrastuksena, josta saa vähän ylimääräistä rahaa. Tai sitten pelinä, jonka pisteet lasketaan euroina pankkitilillä tai tyytyväisten asiakkaiden määränä.
Yrittäjäkokemuksesta voi olla iloa myös päätyössä. Saat esimerkiksi myynti- ja markkinointiosaamista, jota voi hyödyntää monessa tehtävässä. Kenties sivutoimen oppien ansiosta saat enemmän vastuuta, ylennyksen tai palkankorotuksen.
Sivubisneksestä on monia muitakin hyötyjä.
- Saat taloudellista turvaa elämääsi, kun lisätuloja tulee useammasta lähteestä.
- Kun talous on kunnossa, olet vapaampi tekemään, mitä haluat.
- Opit tuntemaan uusia ihmisiä, ja verkostosi kasvaa kuin itsestään.
- Pääset toteuttamaan itseäsi ja tekemään töitä oman intohimosi parissa.
- Saat vaihtelua ja virikkeitä, jos päivätyö maistuu puulta.
Kenelle verkkokurssit sopivat sivubisnekseksi?
Verkkokurssit sopivat sivutoimeksi hyvin esimerkiksi valmentajille, kouluttajille ja opettajille. Kaikki asiantuntijat ja ekspertit, jotka pystyvät auttamaan muita pääsemään vauhtiin uusien taitojen kanssa, voivat tehdä verkkokursseja. Se voi olla esimerkiksi joogaa, videokuvausta, markkinointia tai koodausta – mitä tahansa, mistä sinulla on syväosaamista.
Verkkokurssin aihe voi tulla työn kautta. Esimerkiksi ammattikorkeakoulun opettaja voi paketoida osaamisensa verkkokurssiksi isommalle yleisölle. Mutta aihe voi löytyä rakkaasta harrastuksesta, johon olet paneutunut tosissasi. Jokainen meistä osaa jotain, jota joku muu haluaa oppia. Kaikilla, joilta ystävillä ja tutuilla on tapana kysellä neuvoja ja apua, on hyvät lähtökohdat onnistua.
Ehkä olet intohimoinen ruoanlaittaja ja hallitset espanjalaisen keittiön tai ketoruokavalion yksityiskohtia myöten. Se ei haittaa, jos joku muu on tehnyt samasta aiheesta verkkokurssin: voit tehdä saman paremmin tai omalla tyylilläsi.
Eikä verkkokurssi ole ainoa vaihtoehto. Jos seuraat jotain aihetta tarkasti, voit tehdä siitä vaikkapa viikottaiseen tiivistelmän. Voit tarjota tällaista hyödyllistä koostetta kuukausimaksullisen jäsenyysohjelman kautta.
Kenelle verkkokursseja kannattaa tehdä?
Kuluttajat ovat otollisempi kohderyhmä verkkokursseille, koska he ovat tottuneempia ostamaan tuotteita ja palveluita verkossa kuin yritykset. Firmat ovat hanakampia haluamaan, että tulet paikan päälle kouluttamaan ja konsultoimaan. Jos haluat myydä omaa aikaasi, yritykset ovat oikea osoite.
Toki yritykset ostavat verkkokursseja työntekijöilleen, mutta niiden suoritusprosentti ei ole yhtä korkea kuin silloin, kun joku on itse ostanut oman kurssinsa. Oman rahan käyttö sitouttaa verkkokurssiin paljon vahvemmin kuin se, että työnantaja velvoittaa kurssin suorittamista.
Kun myyt verkkokursseja, et enää myy omaa aikaasi. Tarjoat paketoitua tietoa ja osaamista, joka mahdollistaa sinulle joustavan ajankäytön. Sinun ei tarvitse olla tiettynä aikana tietyssä paikassa. Voit myydä niin paljon kuin haluat, eikä se syö omaa aikaasi.
Lähde liikkeelle pienellä verkkokurssilla
Melkein jokaisen sisällä asuu verkkokurssi, joka vain odottaa syntymistään. Lähes kaikilla on osaamista, jolla voi auttaa muita. Jotta saat sen paketoitua verkkokurssiksi, tarvitset helppokäyttöisen verkkokurssialustan.
Ensimmäisen verkkokurssin ei todellakaan tarvitse olla suuri ja kallis. Älä tyhjennä pajatsoa ja ahda kaikkea tietämystäsi samaan pakettiin. Itse asiassa on parempi, että ensimmäinen verkkokurssisi on edullinen ja kompakti. 20 euron hintainen verkkokurssi on helppo tehdä ja myydä. Kun taidot karttuvat ja asiakaskunta kasvaa, hyppää seuraavaan hintaluokkaan, kympeistä satasiin.
Sinua kenties kiinnostaa monet asiat, ja verkkokursseja houkuttaisi tehdä lukuisista aiheista. Kannattaa kuitenkin valita sellainen aihe, jonka parissa viihdyt pitkään. Valitse siis aihe, joka sinua kiinnostaa ja jonka parissa haluat tehdä töitä. Tällöin motivaatiosi kantaa heikkojen hetkien yli etkä anna periksi.
Markkinoilla on aina tilaa uusille verkkokursseille. Vaikka jostain aiheesta olisi tehty jo verkkokurssi, sinä voit tehdä sen paremmin tai omalla tavallasi. Se voi sopia paremmin monelle asiakkaalle. Muista, että innostus tarttuu ja sillä voi olla jopa suurempi arvo kuin nippelitiedolla. Kun sinulla on persoonallinen ote, olet helpommin lähestyttävä.
Verkkokurssit ovat erinomainen keino muuttaa oma asiantuntemus rahaksi. Sivutoimisen verkkokurssibisneksen pyörittäminen on turvallista, koska oma toimeentulo ei ole siitä riippuvainen. Älä siis aikaile, vaan ala tekemään verkkokurssiasi Campwirella.👇